Kalem Havya Çeşitleri
Havya Kalemi Ve Ya Kalem Havyalar, Isıtılma İşlemlerine Ve Şekillerine Göre Üç Tiptir.
Kalem (Rezistanslı) Havyalar
Bu tip havyalarda ısı rezistansla elde edilmektedir. Rezistans, krom-nikel telden silindirik sargı şeklindedir. Bu havyalar küçük gözükse de güçlü olarak tasarlanırlar. Böylece küçük akımlı büyük dirençli olarak çalışırlar.
Rezistanslı kalem havyalar, enerji kablosu, tutma sapı ve havya ucu olarak üç ana parçadan meydana gelir. Güvenli çalışma ortamı için enerjisi 220 Volt olmasına rağmen sıcaklık ayarı imkânı sunarlar. Böylece havya ucundaki sıcaklık değerini sabit tutma imkânı vardır.
Buna göre kalem havyalar ikiye ayrılır:
İstasyonlu Kalem Havyalar
Isı ayarlı veya gerilim ayarlı olarak kullanılabilmesi için çeşitli düzenekler kullanılır. Böylece havya ucundaki ısı sabit tutulur. Güvenli bir çalışma ortamı için böyle düzenekler kullanılabilir. Ancak, her yerde kullanılmaları mümkün olmayabilir. Bu tip havyalar daha seri üretim yapan firmalarda tercih edilmektedir.
İstasyonsuz Kalem Havya
Bu havyaları bakım ve onarım yapan küçük firmalar, hobi devreleri yapan kişile ve öğrenciler kullanmaktadır.
Havya Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Elektronik cihazların çoğu ısınınca bozulabilir. Bundan dolayı entegre, küçük diyot ve transistor gibi ısıya dayanıksız malzemelerin lehimleme işleminde düşük güçlü havyalar kullanılmalıdır.
Çalışılacak projeler farklı olabileceğinden ihtiyacınıza göre uçları değiştirebilirsiniz. Kalem havya uçları bakır, dökme çelik, alüminyum-bakır alaşımı gibi maddelerden üretilmektedir. Kalem havyalarda havya ucunun uzunluğu 3-3.5 cm‘dir. Ancak bu uç uzatılıp kısaltılabilir. Uç kısaltılırsa daha çok, uzatılırsa daha az ısınır. Böylece havyanın çalışma sıcaklığı değiştirilebilir.
Kalem havya türleri yavaş ısındıkları için çalışma sırasında genellikle fişe takılı bırakılmaktadır. Bu yüzden havya ucu temas ettiği yerlere zarar verebilir. Elle dokunmak, vücudun herhangi bir yerine değdirmek ciddi yanıklara sebep olabilir. Bu nedenle havya kalemi rastgele bırakılmamalı, havya altlığı saklanmalıdır.
Yorumlar
Yorumlar Kapandı.